Ventilation
Ventilationens uppgift är att ersätta den förorenade luften i lägenheten med ny, frisk luft. Luften förorenas av bland annat matlagning, damm från kläder, mattor, husdjur och från olika kemiska ämnen från plaster och trä. Ventilationen ska även ta bort den fukt som bildas genom dusch, tvätt och matlagning. För att få bra luft inomhus krävs även att du som hyresgäst känner till hur ventilationen fungerar.
Frånluftsventilation är den vanligaste typen av fläktventilation i vårt bestånd. Den fungerar genom att en fläkt suger ut den förbrukade luften från bostaden via ventiler i kök och badrum. Utomhusluften (tilluften) kommer in i bostaden genom vädringsluckor, springventiler över fönster eller bakom radiator. Luften ska passera din radiator och värmas upp av denna. Är ventilerna stängda kommer luften sugas in via otätheter i huset, vilket till exempel kan leda till luktöverföring från kringliggande lägenhet eller korridor, samt att luften inte värms upp tillräckligt.
Från- och tilluftsventilation innebär att såväl från- som tilluften drivs med hjälp av fläktar. I bostaden används ofta denna ventilation tillsammans med värmeåtervinning.
Tilluften som kommer in i lägenheten filtreras och värms upp till rätt temperatur innan den förs in i lägenheten. Luften kommer in genom tilluftskanaler, som är placerade bredvid värmeelementen (radiatorerna) eller nära taket på väggen.
Frånluftsventiler finns företrädesvis i kök, badrum och klädkammare.
I dusch och badrum finns frånluftsventil med fast luftflöde. I kök finns frånluftventil med reglerbart flöde som öppnas fullt vid matlagning, via vredet på kökskåpan. Vredet återgår automatiskt efter en viss tid. I pentry finns frånluftventil antingen med reglerbart eller fast flöde.
Ventilerna är inställda enligt de (uppmätta) värden som lagen kräver för just din lägenhet och du får inte ändra eller täcka över dessa. Då råkar ventilationssystemet i obalans och dina grannar påverkas.
Så här kontrollerar du att frånluftsventilationen fungerar: Håll en bit tunt papper, till exempel toalettpapper, över frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften från utsuget fungerar ventilationen bra. Om pappret inte sitter kvar och ventilerna är rena så kan du prova att öppna ett fönster. Suger pappret då fast behöver du öppna springventilerna eller vädringsfönstret för att få tilluft i lägenheten. Lossnar pappret ändå så kan ventilen behöva rengöras.
Ventilerna måste torkas rent emellanåt. Ett sätt är att rengöra dem är att försöka peta fram dammet med en krokad ståltråd eller en målarpensel. Därefter dammsugs och torkas ventilen.
Ta för vana att rengöra samtliga ventiler två gånger om året. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel.
Det effektivaste sättet att avlägsna fukt och förorenad luft är att vädra. Efter ett korsdrag på fem minuter är din lägenhet ordentligt vädrad.
Öppna inte köksfönstret när du ska vädra ut matos vid matlagning. Luften bildar då ett övertryck i köket och driver ut matoset i resten av lägenheten. Öppna istället ett fönster i ett angränsande rum och ha dörren till köket stängd. Luften sugs då in i köket genom springan under dörren. På detta sätt hindras matoset från att tränga ut i andra rum.
Många av våra hus har en fläktkåpa i köket över spisen. Typ av kåpa beror på vilket ventilationssystem huset i övrigt har.
Om fettfiltret ska fungera måste det göras rent minst en gång i månaden. Ett smutsigt filter utgör dessutom en brandfara. Fettfiltret diskar du med vanligt diskmedel och hett vatten. Är det mycket smutsigt kan det behöva ligga i blöt ett par timmar. Många fettfilter går att diska i diskmaskinen.
Bildas det ofta imma på insidan av fönstren är ventilationen sannolikt otillräcklig. Sträng kyla kan också orsaka imma på fönstren utan att det är något fel på ventilationen. Likaså om tätningslisterna/damm listerna mellan innerbågarna är för täta kan kondens bildas vid viss väderlek. Det är viktigt att varmluften från värmeelement (radiatorn) kan svepa förbi innerrutan. Undvik därför att placera sådant som kan störa eller förhindra luftcirkulationen vid fönstret.
Var vaksam mot fukt och mögel. Meddela oss om bad- eller duschrummet verkar onormalt fuktigt och börjar lukta illa. Likaså om det ser ut som om golv och väggar inte håller tätt eller blivit missfärgade.
Fukten i luften bildas när vi badar, duschar, diskar och tvättar. Vi människor avger också själva en hel del fukt. För att det inte ska bli för fuktigt behövs bra ventilation.